Novosti

MLADOMISNIK DON JURE PAPONJA O Caritasu, o djelotvornoj ljubavi

   07.06.2022.
''Isus je djelotvorna, očitovana Božja ljubav, On je pravi istinski Caritas'' - u svom razmišljanju o djelotvornoj ljubavi - o Caritasu, napisao je mladomisnik Dubrovačke biskupije, don Jure Paponja. U nastavku pročitajte njegovu misao u cijelosti.

 

Don Jure Paponja nakon prezbiterskog ređenja 4.lipnja 2022. godine s Caritasovim volonterima i djelatnicima


Za svetog Ivana apostola „tko ne ljubi, ne upozna Boga, jer Bog je ljubav“ (1Iv 4, 8). A za nas kršćane „U ovom se očitova Božja ljubav u nama: Bog sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu“ (1 Iv 4, 9). U Isusu Kristu Božja ljubav je postigla vrhunac svoje djelotvornosti. 

Isus je djelotvorna, očitovana Božja ljubav, On je pravi istinski Caritas. Svako karitativno djelovanje svoj uzor, i početak ima u njemu. Bez Krista nema Caritasa i karitativnog djelovanja. Za razliku od raznih udruga i humanističkih pokreta kršćanin u svome djelovanju nasljeduje Krista. 

Karitativno djelovanja proistječe iz susreta s Božjom ljubavi. Tko je susreo Isusa iskusio je Božju ljubav i on ne može, a da ne ljubi. Kršćanina u službi Caritasa ne vodi ništa osim Isusa i njegovog nesebičnog služenja čovjeku. Isus je svima iskazivao ljubav. 

Ozdravljao je fizički i duhovno bolesne, posjećivao je izolirane i napuštene, družio se s grešnicima i odbačenima. Hranio je gladne i odijevao gole. Dijelio je s ljudima njihovu patnju, tjeskobu i strahove. Strpljivo ih je slušao i iskazivao im je samilost i suosjećanje. Vraćao je dostojanstvo svakom čovjeku. Zauzimao se za slabe i oslobađao potlačene. Isus ničim nije uvjetovao svoju ljubav i svoje nesebično pomaganje. Nikoga nije prisiljavao da se promijeni, da bude drugačiji, On je samo ljubio i prihvaćao svakog čovjeka bez osuđivanja. Iznosio je sliku o Bogu kao milosrdnom Ocu koji traži svoje izgubljene sinove i kćeri i koji se brine za njih. 

Upravo sve to danas Isus nastavlja činiti preko svakog kršćanina, ukoliko mu se kršćanin otvori. Tako je svaki krštenik utjelovljena Božja ljubav, pravi istinski Caritas, jer u svakom kršćaninu prebiva utjelovljeni Isus Krist. On preko nas, svojih učenika, nastavlja iskazivati svijetu svoju ljubav svakom čovjeku. Tako svaki kršćanin postaje očitovana vidljiva i djelotvorna Božja ljubav. 

Po nama kršćanima Božja ljubav u svijetu postaje vidljiva, djelotvorna i opipljiva, i to toliko da postajemo znak Krista. Jer osoba u susretu s kršćaninom biva promijenjena zbog susreta s Kristom, s njegovom ljubavlju. Samo ljubav može promijeniti i spasiti čovjeka.

don Jure Paponja

 

© 2021-2022 Caritas Dubrovačke biskupije