Novosti

Naši Ukrajinci uspješno naučili osnove hrvatskog jezika, tečaj se nastavlja

   02.06.2023.
''Hvala vam za sve. Hvala što ste nam omogućili da steknemo znanje hrvatskog jezika.'' - jedan je od komentara naših Ukrajinaca po završetku početnog stupnja tečaja hrvatskog jezika, organiziranog na Sveučilištu u Dubrovniku, a financiranog od strane Caritasa, posredstvom projekta ''Pomoć za Ukrajinu'' Hrvatskog Caritasa i CRS-a.

 

U Centru za strane jezike Sveučilišta u Dubrovniku započeo je 28. ožujka, a 26. svibnja završio intenzivni tečaj hrvatskog jezika razine A1 za raseljene osobe iz Ukrajine koje se nalaze na području Dubrovačke biskupije. Organizator tečaja je Caritas Dubrovačke biskupije, a tečaj je financiran posredstvom Hrvatskog Caritasa, sredstvima Caritasa Američke biskupske konferencije „Catholic Relief Services“ predviđenim za pomoć izbjeglim Ukrajincima u Hrvatskoj.

"Hvala vam za sve. Hvala vam što ste na pomogli da steknemo znanje hrvatskog jezika."

"Hvala vam za sve. Učiteljica je odlična. Sve je jasno i razumljivo objašnjeno. Učenje hrvatskog je lako i zabavno."

"Predavačica se trudi sve nam objasniti na jednostavan način. Hvala vam na svemu!'' - neki su od komentara zadovoljnih polaznika po završetku prvog stupnja tečaja. 

Tečaj se održavao tri puta tjedno, po tri nastavna sata. Maksimalni broj polaznika za ovu prvu skupinu bio je dvadeset i pet polaznika, a zanimanje je bilo veliko. Na početku tečaja svi polaznici su dobili Caritasove bilježnice s porukom ljubavi kako bi ih radosno ispunili recima znanja.

‘’Učenje hrvatskog jezika najbolji je način integracije u naše društvo te korak koji otvara mnogo mogućnosti, između ostalog i zaposlenje. Stoga smo radosni zbog ovog tečaja za naše Ukrajince te proširili vidove pružanja naše pomoći’’, poruka je iz Caritasa Dubrovačke biskupije.

Dogovorena je suradnja sa Sveučilištem u Dubrovniku te Centrom za strane jezike s voditeljicom Arijanom Violić-Koprivec koja se polaznicima uz profesoricu Katiju Bakiju obratila na početku. Tečaj je za korisnike bio besplatan, a izvodila ga je profesorica Nikolina Kuraica. Planiran je nastavak tečaja na razini A2 na jesen. 

Caritas Dubrovačke biskupije od početka pomaže izbjeglicama iz Ukrajine na različite načine. Uz materijalnu i financijsku pomoć uvidio je njihovu potrebu učenja hrvatskog jezika, kao i integracijskih te psihosocijalnih aktivnost, pa stoga organizira i mjesečna druženja na koja se odazove 50-ak odraslih i djece.

 

 

Naši Ukrajinci uspješno naučili osnove hrvatskog jezika, tečaj se nastavlja

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije