O našim volonterima: Ivo Markić

20.01.2022.
U Caritasovoj rubrici ''O našim volonterima'' ovaj četvrtak, na red za predstavljanje, došao je naš don Ivo Markić. Što je Ivo rekao o svojem volonterskom iskustvu i poticajima za takvo djelovanje, pročitajte u nastavku.

Ivo Markić ima 25 godina, đakon je Dubrovačke biskupije i dolazi iz mjesta Sreser na Pelješcu. Nakon završetka studija teologije u Rimu, došao je u naš Grad, kako bi pastoralnu godinu prije đakonskog ređenja proveo na župi Velike Gospe. Trenutno svoju đakonsku godinu provodi služeći na Korčuli, u Župi Svih Svetih u Blatu.

Ivo je tijekom protekle godine, svojim dolaskom u Grad, počeo volontirati u našem Caritasu, razmišljajući kako će mu to iskustvo dosta doprinijeti. Sada tvrdi da se to pokazalo istinitim, a i mi 100% potvrđujemo kako se snalazi u različitim situacijama te koristi svaku prigodu upravo za izravni i bliski kontakt s onima zbog kojih Caritas i postoji - našim korisnicima, što nas osobito raduje, a i savršeno se uklapa u našu dežurnu mušku ekipu uvijek spremnu za šale.

Što je Ivo za vrijeme svoje pastoralne godine rekao o njegovoj priči volontiranja?

''Najprije, dimenzija djelovanja koja se odvija u našem Caritasu pomaže mi da vidim i shvatim bolje stvarnost u kojoj se nalazimo i u kojoj ću kasnije djelovati kao svećenik. To i nije bilo baš u potpunosti lako u malom sjemeništu i bogosloviji, jer uz dnevni ritam koji smo imali, nije bilo mnogo prostora za takvu vrstu djelovanja, pa mi ovo iskustvo dosta znači.

Nadalje, ne mogu reći da sam našu Biskupiju poznavao onoliko koliko sam želio i ne mislim tu samo na geografski prostor kojeg biskupija obuhvaća, već i na ljude koji ju čine.

Upravo pomoću Caritasa sam dobio mogućnost da u tako malom vremenu upoznam i vidim toliko toga, da vidim ne samo što je, već i tko je Dubrovačka biskupija.''

Za volontiranje koje bi u ovom kontekstu nazvao i služenjem, kaže da ga ''redovito drži nogama na zemlji i razbija stakleno zvono koje jedan bogoslov lako može stvoriti oko sebe.'' Dobra je škola poniznosti i strpljenja u odnosu prema svakom čovjeku kojeg susretne.

Ako se još pitate zašto volontirati nakon ovakvih riječi, Ivo jednostavno poručuje da volontiranje u Caritasu mijenja percepciju gledanja na svijet oko nas, na ljude koje redovito susrećemo kao slučajne prolaznike.

Pitate se koja je to percepcija? Ona Kristovog gledanja na društvo, na koju smo pozvani.

Naš Ivo preporučuje i jednu knjigu za kraj, koja mu možda nije izbor no.1, ali mu je prva pala na pamet, prekrasnog naslova ''Rođeni smo i nikada nećemo umrijeti'', što je i predivna poruka za kraj njegovog predstavljanja.

Ako i ti želiš pokloniti svoje vrijeme i talente našem Caritasu i biti naš volonter, prijaviti se možeš OVDJE