Novosti

Priznanje Dubrovačko - neretvanske županije za iznimna postignuća Caritasa u proteklom jednogodišnjem razdoblju

   13.05.2024.

 

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića naš Caritas jedan je od dobitnika priznanja Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Odluka o ovogodišnjim lauretima potvrđena je na sjednici Županijske skupštine u 24. travnja, a nagradu je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u petak 9. svibnja u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku preuzela ravnateljica Caritasa Lucija Kusalić Šajić. Priznanja su uručili predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

“Caritas Dubrovačke biskupije karitativna je ustanova Katoličke crkve te neprofitna organizacija koja organizirano djeluje od 1990. godine te uspješno svih ovih godina promiče humanost i ljubav te pruža ruku potrebitima. Organiziran je kroz biskupijski i župne Caritase pa je u našoj biskupiji 12 registriranih Župnih Caritasa koji imaju dekrete za svoje djelovanje, ali tu je i veliki broj župa koje nemaju dekret, ali su aktivne u karitativnom djelovanju, preko župnika i vjernika.

Važnost Caritasa se posebno istaknula početkom Domovinskog rata, posebice u smislu socijalno-karitativnog rada u liječničkoj službi, a potom i u razdoblju nakon rata. 2011. godinu obilježio je početak organiziranog djelovanja Caritasa Dubrovačke biskupije kao ustanove s uredovnim prostorom u Ordinarijatu Dubrovačke biskupije, a 2012. je u Dubrovačkoj biskupiji proglašena kao godina Caritasa. Nemoguće je izbrojiti akcije pomoći koje je Caritas pokrenuo ili u kojima je sudjelovao, bilo prema potrebitima, bolesnima ili nakon raznih elementarnih nepogoda koje su pogađale neka područja, ali svakako je nužno istaknuti ulogu Caritasa tijekom COVID-19 pandemije. Caritas je tada bio organiziran kao operativna podrška Stožeru civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, pri čemu je zaprimljeno više od 300 prijava volontera i obavljeno preko 300 intervencija na terenu. Kao jedan od najvažnijih projekata Caritasa, a koji je ostvaren u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, otvaranje je trajnog skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obiteljima „Josipov dom“.

 

 

Priznanje Dubrovačko - neretvanske županije za iznimna postignuća Caritasa u proteklom jednogodišnjem razdoblju

 

Priznanje Dubrovačko - neretvanske županije za iznimna postignuća Caritasa u proteklom jednogodišnjem razdoblju

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije