Novosti

Tribina o problemima nasilja u obitelji: ''Žena - objekt ili subjekt?''

   21.11.2011.
21. studenoga 2011. godine u dvorani Ivana Pavla II održana je tribina ''Žena - objekt ili subjekt?'' koju su zajedno organizirali Caritas Dubrovačke biskupije, Obiteljski centar i udruga Feniks.

 

U prvom dijelu, statistički prikaz nasilja nad ženama u RH kao i podatke iz PU Dubrovačko neretvanske, pojašnjavao je socijalni radnik Obiteljskog centra Marko Grgurević. On je u nastavku svog izlaganja predočio, iz svog osobnog dugogodišnjeg iskustva, kako na nasilje gleda žrtva, a kako nasilnik.

U nastavku, Marijana Ercegović iz udruge „Feniks", koja se bavi zaštitom djece, mladih i obitelji, izložila je dio istraživanja o prisutnosti nasilja u obiteljima. Udruga „Feniks" provela je prije nekoliko godina istraživanje u sklopu studije o potrebi otvaranja sigurne kuće ili zakloništa za žrtve obiteljskog nasilja na području Dubrovačko neretvanske županije.

Silvija Sokal Gojavić, ravnateljica i psihologica Obiteljskog centra, predočila je stanje o nasilju u adolescentskim vezama. Naime, upravo je prisutnost nasilja u adolescentskim vezama jedan od faktora kasnijeg razvoja obiteljskog nasilja. Prikazala je kako mladi razmišljaju i što mladi smatraju nasiljem. Između ostalog, istaknuta je činjenica kako jedan dio mladih ne smatra nasiljem šamar, ljubomoru i vrijeđanje.

Biskup mons. Mate Uzinić na kraju je zahvalio predavačima, istaknuvši potrebu da se ovakav vid prezentiranja stanja obiteljskog nasilja uključi i u predbračne tečajeve u organizaciji Vijeća za obitelj Dubrovačke biskupije.

Za glazbeni dio tribine pobrinuo se VIS „Rosario" pjesmama „Vjerujem", „On dolazi da spasi vas" i „Moj Isus" koje su ovoj tribini dale dimenziju kršćanske nade.

Tekst iz arhive: Dubrovniknet.hr

 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije