Novosti

Zagreb: Svečana akademija uz 30. obljetnicu Hrvatskog Caritasa

   17.11.2023.
Hrvatski Caritas proslavio je tridesetu obljetnicu osnutka u srijedu 15. studenoga svečanom akademijom u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Među Caritasovim djelatnicima, suradnicima, volonterima, podupirateljima, stipendistima koji su došli dati potporu i čestitati obljetnicu Hrvatskom Caritasu bila je i ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje.

 

Hrvatski Caritas proslavio je tridesetu obljetnicu osnutka u srijedu 15. studenoga svečanom akademijom u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Među Caritasovim djelatnicima, suradnicima, volonterima, podupirateljima, stipendistima koji su došli dati potporu i čestitati obljetnicu Hrvatskom Caritasu bila je i ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje. Na akademiji je sudjelovala i većina hrvatskih biskupa koji su se tih dana u Zagrebu okupili na plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije kao i predstavnici državnih vlasti.

Govoreći o djelovanju Hrvatskog Caritasa, njegov predsjednik varaždinski biskup Bože Radoš naglasio je da su i statut i program Caritasa nadahnuti najvećom zapovijedi – ljubavi prema Bogu i bližnjemu te podsjetio na nekoliko smjernica i načela djelovanja, primjerice Caritasovu navigaciju: “Caritas se prepušta navigaciji srca i ne bira široke putove nego uske staze, gdje ranjeni ljudi silaze i leže polumrtvi. Gdje mržnja otvori ranu, tu ljubav prolazi da zavije! Posebno je vidljiv Caritas u vremenima velikih nesreća i katastrofa. Hrvatski Caritas je rođen u najtežem razdoblju za naš narod, u vrijeme Domovinskog rata, da bi bio suputnik prognanicima, izbjeglicama, raseljenima i svima koji su ostali bez osnovnih sredstava za život. Ljubav ne uvjetuje pomoć ničim, ni položajem u društvu, ni službom koju netko obnaša, niti nacionalnošću niti vjerskom pripadnošću. Caritas polazi i trajno se vraća na jedinu važnu adresu, a to je ‘čovjek u potrebi’, s jasnim programom i zahtjevom da se brat u potrebi ‘ljubi kao što se ljubi Bog’.”

Zahvalivši svima koji pomažu rad Caritasa, ravnatelj fra Tomislav Glavnik je naglasio: “Da biste upoznali Caritas u cijelosti, ne treba mnogo, jer za dobro je potrebno malo. No, potrebno je postati dio njega. Malo vlastitog vremena, malo volje, malo ideja, malo požrtvovnosti,….onda to malo postaje više, najviše i tako, dajući sebe i darujući od sebe, sve oko vas postaje CARITAS – djelatna, djelotvorna ljubav prema bližnjemu. U biti, to i želimo. Da svijet koji nas okružuje postane Caritas.”

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH, sudionicima se obratio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić: “U ime Vlade Republike Hrvatske želim vam zahvaliti na svemu što činite, ne samo vi u Hrvatskom Caritasu, nego i čitava vaša zajednica svih biskupijskih Caritasa čini svakog dana – dajete jasan odgovor onima koji su u potrebi. Od onog djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi do onoga starog i samog koji je u potrebi. U tom smislu želim vam zahvaliti i na realizaciji svih naših programa kroz Europski socijalni fond i FEAD program gdje ste, koristeći sredstva EU, ne samo pokucali na nečija vrata, nego donijeli toplinu i potrebna materijalna sredstva ili barem, ako ništa drugo, obrok za taj dan.”

Na svečanoj akademiji prikazan je kratki mozaični film o programskim područjima u koje je uključen Hrvatski Caritas, djelujući u suradnji s mrežom Caritasa u zemlji i inozemstvu, a u glazbenom dijelu programa sudjelovao je glazbeni sastav Zajednice “Božja pobjeda”.

U sklopu programa obilježavanja svoje 30. obljetnice Hrvatski Caritas je na prostoru ispred katedrale na Kaptolu tijekom dana postavio jedan od svojih stambenih modula s Banovine. Modul su prolaznici mogli razgledati, upoznati se s programom stambenog zbrinjavanja i obnove koji na Banovini provodi Hrvatski Caritas te razgovarati s djelatnicima Caritasa i Snježanom Pokorny, bivšom korisnicom takvog modula.

IKA/A.T.

Fotografije: caritasi

 

 

Zagreb: Svečana akademija uz 30. obljetnicu Hrvatskog Caritasa

 

Zagreb: Svečana akademija uz 30. obljetnicu Hrvatskog Caritasa

 

Zagreb: Svečana akademija uz 30. obljetnicu Hrvatskog Caritasa

 

Zagreb: Svečana akademija uz 30. obljetnicu Hrvatskog Caritasa

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije