O nama

O nama

Caritas Dubrovačke biskupije karitativna je ustanova Katoličke crkve te neprofitna organizacija. Organizirano djelujemo od 1990. godine - osiguravamo i promičemo karitativno djelovanje na području naše Biskupije.

‘'Kad spomenete Caritas, mnogi ljudi u potrebi pomislit će 'ma, to je za siromašne', neki će se zbog toga čak ustručavati zatražiti pomoć, no istina je da smo svi mi siromašni, neki u novcu, a neki u emocijama koje nemaju s kim podijeliti'' - jedna je od misli koje nas vode u našem svakodnevnom djelovanju.

Naša misija

Pružati ruku pomoći potrebitima koji su se zbog različitih okolnosti našli u teškim životnim situacijama.
Promicati humanost i djelotvornu ljubav

Naša vizija

Društvo sa što više ljubavi, solidarnosti i dostojanstva, a što manje siromaštva, diskriminacije i marginaliziranosti

Naše vrijednosti:

  • jednako dostojanstvo svih ljudi
  • bratstvo i zajedništvo
  • supsidijarnost
  • solidarnost
  • socijalna uključenost
  • volonterizam
  • transparentnost djelovanja

Struktura našeg Caritasa

Organizirani smo kroz biskupijski i župne Caritase.

Predsjednik biskupijskog Caritasa je generalni vikar don Ivica Pervan, ravnateljica je Lucija Kusalić Šajić, a zamjenica ravnateljice je Marija Đurović.

U našoj biskupiji imamo 12 registriranih Župnih Caritasa koji imaju dekrete za svoje djelovanje. Uz njih, tu je i veliki broj naših župa koje nemaju dekret, ali su aktivne u karitativnom djelovanju, preko župnika i vjernika. Podrška smo im u njihovom djelovanju i aktivnostima te u koordinaciji nastojimo doći što bliže osobama u potrebi.

Naši Župni Caritasi su: 

Kako se financiramo?

Financiramo se iz biskupijskih i projektnih sredstava te putem vaših donacija. One su nam iznimno bitne kako bismo mogli dalje razvijati naše aktivnosti, ali i djelovati u ovom izazovnijem razdoblju, kada nam se sve veći broj naših sugrađana javlja za različite vrste pomoći. Podrška im je često potrebna dugoročno. Klikom na ''Financijsko izvješće' 2019.-2020.'' možete pristupiti dokumentu detaljnog financijskog izvještaja Dubrovačke biskupije, sa stanjem na 31.12.2021. godine. Sastavni dio dokumenta je i financijsko izvješće našeg Caritasa za navedeno razdoblje. 

Financijsko izvješće 2019.-2020. 

Naša nebeska zaštitnica

Marija Propetog Isusa Petković postala je zaštitnica našeg Caritasa o 25. obljetnici djelovanja, 2015. godine. 

Blažena Marija rođena je 10. prosinca 1892. godine u Blatu, na otoku Korčuli. Već od najranije dobi osjećala je privlačnost prema duhu siromaštva i skromnosti, uočavala je patnje ljudi, glad i neimaštinu. Nošena čežnjom pomagati siromasima i potrebitima, na poticaj dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića, na svetkovinu Blagovijesti 1919., postavila je temelje svoje buduće redovničke zajednice zamišljene ""za odgoj i izobrazbu domaće ženske mladeži". 

Isti je dubrovački biskup na temelju pravila Trećeg reda sv. Franje posebnim spisom 1928. godine kanonski ustanovio redovničku zajednicu biskupijskog prava. Zajednica je tri desetljeća kasnije, 6. prosinca 1956. dobila papinsko priznanje i odobrenje konstitucija.

Glas svetosti, što ga je ova službenica Božja uživala za života, potvrđen je i poslije smrti. Papa Ivan Pavao II. prilikom svojeg jubilarnog stotog pastirskog putovanja, a trećeg u Hrvatsku, u Dubrovniku, 6. lipnja 2003. godine, proglasio je Mariju Petković blaženom.


Kratki povijesni pregled

1990.

Osnovan je Caritas Dubrovačke biskupije dekretom biskupa Želimira Puljića prvome ravnatelju mons. Ivanu Šimiću. To je bilo 14. rujna. 1990., na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, kao ''proročki čin'' prije ratnih stradanja našega grada. ''Pokazala se potreba da i naša biskupija osnuje dijecezanski Caritas... A Vaša dosadašnja radinost i savjesnost u obavljanju dobivenih zadataka garancija su da ćete biti na pomoći'' - bile su riječi napisane prvome ravnatelju.

1991.

U vrijeme nametnutog nam rata 90-ih godina, na samom početku našeg organiziranog djelovanja, istaknula se važnost socijalno-karitativnog rada u liječničkoj službi. Međunarodna organizacija Caritasa nam je u okviru humanitarne pomoći slala velike količine lijekova te je došlo do otvaranja jedne karitativne ljekarne, 1991. godine. Za voditeljicu ljekarne, koja je proradila u prostorijama ljekarne ''Domus Christi'', tadašnji ravnatelj don Ivan Šimić imenovao je Pavicu Obuljen, koja je taj posao obavljala volonterski.

1992.

Projekt ‘’Kumstva djeci’’ pokrenut je na samom početku 1992. godine. Za cilj je imao povezati obitelji iz Italije, točnije iz 3 talijanska grada (Gela, Siracusa i Ragusa) koji bi uplaćivali mjesečne donacije obiteljima s djecom naše ratom zahvaćene biskupije. Iznosi tih donacija kretali od 50 000 do 100 000 lira. Bio je organiziran i zahvalni posjet i upoznavanje djece sa svojim ‘’kumovima’’, 1994. godine, pri čemu su posjećeni svi navedeni gradovi i Palermo, a u posjetu je bio uz don Ivana Šimića i don Frano Markić.

1993.-1996.

Od 1993. do 1996., trajala je i akcija ''Krov nad glavom''. Riječ je bila o donaciji DCV iz Freiburga, kojom je pomoć pružena obiteljima u selima Dubrovačke biskupije, a s nakanom ''osposobiti kuću za nužni smještaj''. Vrijednost akcije je bila preko 1.300.000 njemačkih maraka, a obuhvaćeno je i podijeljeno građevinskog materijala za 359 kuća.

1994.

Zadnja pomoć u vidu materijalnih donacija ratom zahvaćenom Dubrovniku i okolici, putem Caritasa koji se organizirao kao ''ratni Caritas'' iz broda s humanitarnom pomoći  iskrcana je 10. lipnja 1994. godine.

1995.-1996.

U ovom periodu osnovano je Savjetovališta za žene u opasnosti od pobačaja. U dekretu o osnivanju Savjetovališta, u koordinaciji s tadašnjim ravnateljem CDB Darinkom Ivekovićem, dubrovački biskup Puljić je zaključio : “Prikladno je, naime, da na kraju “Godine obitelji” i na početku “Međunarodne godine žene” započnemo s ovakvim vidom pastorala”. Po isteku probnog roka djelovanja u Općoj bolnici Dubrovnik, Savjetovalište je još neko vrijeme nastavilo djelovati van bolnice pod nazivom Pomoć ženama u nevolji, a potom novčano pomagati obitelji. U evidenciji je poznato 40 djece koja su rođena, a prvotna namjena je bio pobačaj.

2011.

Ovu godinu obilježio je početak organiziranog djelovanja Caritasa Dubrovačke biskupije kao ustanove s uredovnim prostorom u Ordinarijatu Dubrovačke biskupije.

2012.

2012. godina u Dubrovačkoj biskupiji proglašena je kao Godina Caritasa. 

22. veljače otvoren i blagoslovljen skladišni centar Caritasa Dubrovačke biskupije u Luci Gruž - zamišljen kao prostor u kojem će se skladištiti odjeća, obuća, namještaj i ostale potrepštine.

Caritas Dubrovačke biskupije je u svojim prostorima, a u koordinaciji s Kriznim stožerom grada Dubrovnika, smjestio 66 izbjeglica koji su doživjeli nesreću plutajući svojom jedrilicom.

2013.

Naš Caritas nagradu grada Dubrovnika za svoj rad dobio je 2. veljače.

2013. godine s radom je započela naša Posudionica medicinskih pomagala. Na tu ideju se došlo nakon Tjedna volontera u sklopu kojeg je bilo riječi o pomoći bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti.

U rujnu ove godine proveli smo Misijsku akciju u suradnji s udrugom Zdenac i u Albaniju prevezli 43 paketa školskog pribora, torbi, odjeće i obuće. Donaciju su primile Kćeri Božje Ljubavi. 

2014.

Sudjelovali smo u projektu ''More prijateljstva'' i omogućavanju ljetovanja vukovarske djece u Dubrovniku.

7. studenoga biskup Mate Uzinić blagoslovio je nove prostore Caritasa Dubrovačke biskupije, koje su se tada preselile na adresu Vatroslava Lisinskog 13a na Babinom kuku.

2015.

Počeli smo provoditi projekt ''Za dobro jutro i za laku noć'', putem kojeg je počela svakodnevna podjela hrane u našem Caritasu. Projekt se provodio kroz 2015. i 2016. godinu preko nadležnog Ministarstva. 

Putem izvanrednih misijskih akcija prikupili smo novčana sredstva te pomogli potresom pogođenom Nepalu, Makedoniji i migrantima te poslali kontejner potrepština u Tanzaniju. 

2016.-2017.

Počinjemo provedbu EU projekta ''Ruke dobrote'' putem kojeg dijelimo pakete hrane i higijenskih potrepština potrebitima na području Dubrovačke biskupije i s područja Neretve. U 2016. i 2017. godini podijelili smo oko 34 000 paketa pomoći u vrijednosti 3.6 milijuna kuna.

U 2016. godini koja je proglašena ''Godinom svetog Vlaha'' putem misijske akcije ''Niti svetog Vlaha'' prikupili smo novčana sredstva za kupovinu šivaćnih mašina za djevojke Domaćinske škole u misiji u Kongu. 

2017. godine u sklopu obilježavanja ''Dana kruha'' učenici OŠ Gruž su prikupljali namirnice za svoje male vršnjake u potrebi te donirali našem Caritasu. 

2018.

Naš Caritas preselio je na novu lokaciju, na adresi Liechtensteinov put 22 . bivši biskupov dom, na Gorici svetog Vlaha.

Za djelovanje našeg biskupijskog Caritasa dodijeljena nam je još jedna nagrada, Srebrni grb Općine Blato.

Po drugi put počinjemo s provedbom EU projekta, Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ruke dobrote.

Proveli smo misijsku akciju '' Da život imaju'' te osigurali sredstva za 191 stipendiju učenicima u Zambiji. 

2019.

Okončavamo provedbu projekta ‘’Ruke dobrote’’, pri kojem smo u 2018. i 2019. godini podijelili 7257 paketa hrane i 2776 paketa higijenskih potrepština. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.711.402,72 kn.

2020.

Proslavili smo 30 godina od osnutka našeg biskupijskog Caritasa.

S početkom Covid-19 pandemije organizirali smo se kao operativna podrška Kriznom stožeru Dubrovačko-neretvanske županije. Zaprimili smo preko 300 prijava volontera te imali preko 300 intervencija na terenu.

Proveli smo izvanrednu misijsku akciju ''Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi'' i  pomogli sušom i siromaštvom pogođenom stanovništvu Zimbabwea. 

2021.

Počinjemo s provedbom dva projekta financirana sredstvima Europske unije: po treći put projektom Fonda europske pomoći za najpotrebitije,‘’Rukama dobrote’’ te ‘’Josipovim domom’’.

Izradili smo mrežnu stranicu, uključili se u fundraising platformu ''Čini pravu stvar'' i proveli dvije akcije, postavili donacijske kutije širom našeg Grada i okolice te intenzivnije krenuli s promidžbom našeg djelovanja. 

Proveli smo misijsku akciju ''Osnovci za osnovno!'' u suradnji s osnovnim školama na području grada Dubrovnika, a za pomoć stanovnicima albanskog grada Lezhea. 

Proveli smo tri adventske akcije: ''Budi moj sveti Nikola!'', ''Podijelimo radost Božića'' sa stanovnicima Gline te tradicionalnu ''Dodaj u košaricu''.

2022.

Sudjelovanjem u natječaju ''Žuta točka'' nagrađeni smo edukacijom o fundraisingu, prvom takvom u Hrvatskoj.

Izazovom ''Serviram as za novi start'' s Anom Konjuh  i uz veliku pomoć 178 pojedinaca, obitelji i poduzeća, prikupili smo 168.575.95 kn za kupovinu prilagođenog automobila sugrađaninu s invaliditetom. 

U sklopu EU projekta ''Ruke dobrote III'' izdali smo kuharicu i snimili četiri kulinarske emisije ''Slasno s Caritasom''.

U ratom pogođenu Ukrajinu, posredstvom humanitarnog konvoja Hrvatskog Caritasa, uputili smo materijalnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama u vrijednosti većoj od 100.000 kn. 

Proveli smo akciju ''kuTI&JA za Caritas'' u kojoj su učenici 30 osnovnih i srednjih škola s područja Biskupije, u korizmi, prikupili 116.629,11 kn za različite potrebe korisnika Caritasa. 

Tijekom ljeta u dva navrata pružili smo 10-o dnevno ljetovanje za ukupno 100 djece iz Ukrajine, putem projekta ''U zagrljaju Libertasa''.

2023.

Potpisan ugovor Programa potpore posrednicima u lancu doniranja hrane

Akcijom "kuT&JA za Caritas" kupljena oprema za učenike s teškoćama u razvoju

Korizmenom akcijom "Dodaj u košaricu" prikupljena pomoć za potresom pogođenu Tursku i Siriju

Nastavila se suradnja Hrvatskog Caritasa i Catholic Relief Services u osiguravanju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine. Redovito su se održavala mjesečna druženja i radionice. Započeo je i tečaj hrvatskog jezika za Ukrajince.

Osnovan župni Caritas župe svetog Ilara Mlini

Akcijom  "Put prema izlasku" prikupljena  sredstva za  kupovinu skalamobila sugrađaninu s invaliditetom

Završen projekt "Josipov dom" trajno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obiteljima u Županiji

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije