Što radimo

Djelovanje našeg Caritasa je usmjereno prema čovjeku u potrebi. Potrebe našeg vremena su različite, pa tako i odgovori na njih, a mi našim organiziranim programima i aktivnostima nastojimo pružiti ruku Ljubavi sa što konkretnijom pomoći.

Posudionica medicinskih pomagala

Caritasova Posudionica medicinskih pomagala započela je s radom 2013. godine.

Na ovaj način omogućujemo u potpunosti besplatnu posudbu pomagala (bolesničkih kreveta, invalidskih kolica, štaka, hodalica, nastavaka za wc i ostalih manjih pomagala) potrebitim bolesnicima. Time nam je cilj obitelji olakšati skrb o bolesnom članu, a njemu olakšati svakodnevnicu. 

Obiteljsko savjetovalište

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije osnovano je 2012. godine s ciljem pružanja psihološke i duhovne pomoći osobama koje se susreću s različitim životnim poteškoćama poput problema u bračnim i partnerskim odnosima, problemima u odnosima s djecom i adolescentima kao i problemima u roditeljskim ulogama, poteškoćama osobne prirode, te za pružanje podrške i savjetovanja prilikom razvoda braka.

Socijalna košarica

Jedan od naših osnovnih projekata je ‘’Socijalna košarica’’ putem koje nešto više od 1000 korisnika mjesečno preuzima oko 700 paketa pomoći hrane. Dio paketa se distribuira na udaljenija područja biskupije - na Pelješac i otok Korčulu.

Dječji Caritas

U sklopu 'Dječjeg Caritasa'' pomažemo u liječenju djece, organizramo podjelu paketa hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora, organiziramo veselu proslavu blagdana svetog Nikole te surađujemo s Dječjim domom Maslina.

Različite životne potrebe naših korisnika

Naši korisnici nam se svakodnevno obraćaju i s različitim životnim potrebama koje samostalno ne mogu podmiriti. Bilo da se radi o troškovima režija ili stanarine te različitih novčanih izdataka, njihove zahtjeve prikupljamo te sukladno trenutnim financijskim mogućnostima uz razgovor i savjetovanje, na njih odgovaramo.

Podijelimo radost Božića

Od 2007. godine, već tradicionalno, sredinom prosinca organiziramo adventsku akciju ‘’Podijelimo radost Božića’’ – u kojoj nam je cilj podijeliti našu radost s obiteljima u nekom drugom kraju Hrvatske koji je pogođen siromaštvom ili elementarnom nepogodom. Akcija se provodi na Pilama, dva dana u Adventu. Svake godine se odabere neko mjesto za koje će pomoć u paketima hrane i higijene biti poslana. U akciju je uključen velik broj volontera i župnih Caritasa. Kroz niz godina održavanje akcije, prikupljena je pomoć u vrijednosti oko 1.500.000 kn. 2021. godine pomoć u tradicionalnoj 15. akciji bila je usmjerena potresom pogođenom stanovništvu Gline. Dubrovčani su pokazali ponovno veliko srce te je 108 glinskih učenika koji su ostali bez svojih domova primilo pakete Ljubavi. 

Pomoć misijama

Svake druge godine Caritas nastoji organizirati jednu akciju za pomoć potrebitima u nekom drugom kraju svijeta. Do sada su organizirane akcije za Tanzaniju, Kongo, Zambiju i Albaniju. Sve akcije provode se u koordinaciji s delegatom Papinskih misijskih djela za Dubrovačku biskupiju. Ističemo akciju ‘’Niti svetog Vlaha’’, održanu krajem 2016. godine, kada smo prikupili novčana sredstva za kupnju 87 šivaćih strojeva za djevojke Domaćinske škole u misiji u Kongu te ''Osnovci za osnovno'' 2021. godine, kojom je prikupljena pomoć za stanovnike Albanije. 

Naše suradnje

Imamo dobro razvijenu suradnju s nizom ustanova, udruga i društvenih subjekata na području naše Biskupije, od kojih su neki: Zatvor u Dubrovniku i Ured za probaciju; Opća bolnica Dubrovnik; Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije, SKAC_DU, Udruga mladih sv. Mihajlo te Molitvena zajednica Effatha.

Sklonište za žrtve nasilja u obitelji

Caritas Dubrovačke biskupije je pružatelj socijalne usluge privremenog smještaja žrtava nasilja u obitelji prema Zakonu o socijalnoj skrbi. U našem Skloništu ''Josipov dom'' pružamo sveobuhvatnu pomoć žrtvama nasilja.

Stipendiranje studenata

Od početka našeg djelovanja naglasak stavljamo na stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja. Naša vizija je da pomaganje onih koji će jednog dana biti u mogućnosti pomoći drugima, otvara niz perspektiva i mijenja društvo. 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije