Kako ti možemo pomoći?

Ako ti je potrebna pomoć, možeš se obratiti nama, biskupijskom Caritasu, kao i svojem župniku ili župnom Caritasu.

U razgovoru ćemo zajedno doći do zaključka kakav je oblik pomoći najpotrebniji te kakvu pomoć i podršku možemo pružiti.

Pomoći ti možemo na sljedeće načine:

Socijalna košarica - pomoć u paketima hrane i higijenskih potrepština

Korisnik pomoći ovog projekta možeš postati nakon inicijalnog razgovora s našom socijalnom službom, a po uputnici Centra za socijalnu skrb, uputnici župnika ili dolaskom na našu adresu.

Ono što nam je osobito važno je da nikome tko nam se obrati ne uskratimo ovakvu vrstu pomoći.

Savjetodavna i psihološka pomoć

Za savjetodavnu stručnu pomoć možeš se obratiti našoj Socijalnoj službi na e-mail adresu socijalna.sluzba.caritas@db.hr.

Psihološku pomoć pruža naše Obiteljsko savjetovalište, kojemu se možeš javiti izravno na kontakt e-mail obiteljsko.savjetovaliste@dubrovacka-biskupija.hr ili nakon što postaneš korisnik osnovne pomoći Caritasa.

Posudba medicinskih pomagala - briga za starije i nemoćne članove obitelji

Ukoliko u svojem kućanstvu imaš stariju i nemoćnu osobu kojoj je potrebno medicinsko pomagalo (bolesnički krevet, antidekubitusni madrac, invalidska kolica, nastavci za wc i ostala pomagala) možeš se javiti u našu Posudionicu. Nakon kratkog inicijalnog razgovora i definiranja potrebe izdajemo revers pomagala, a ukoliko ih trenutno nemamo dostupnih za posudbu, zapisujemo te na listu čekanja te pozivamo kada pomagalo bude dostupno. Posudba je u potpunosti besplatna.

Slučajevi nasilja u obitelji

Ukoliko ste žrtva nasilja u obitelji, nasilje je potrebno prijaviti policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Za sve informacije i pomoć oko koraka moguće se javiti na besplatni nacionalni pozivni centar za žrtve nasilja u obitelji: 116 - 006.

Nakon prijave, Centar za socijalnu skrb dalje postupa u slučaju nasilja.

Caritas Dubrovačke biskupije pružatelj je socijalne usluge privremenog smještaja žrtava nasilja u obitelji u tzv. Sigurnoj kući, Skloništu za žrtve nasilja obitelji ''Josipov dom''.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije, za svu pravnu i psihološku pomoć te emocionalnu podršku prilikom prolaženja postupka prijave nasilja, sudskog postupka i/ili bilo koje druge usluge iz ove nadležnosti, obratiti se možete i Udruzi DEŠA, na telefonski broj: 020 311 625, e–mailom na info@desa-dubrovnik. hr ili osobnim dolaskom na adresu Frana Supila 8, Dubrovnik.

Pomoć u životnim troškovima

Pomažemo u različitim životnim troškovima korisnika koji nam se s dokumentacijom obrate za pomoć. Nakon razgovora i utvrđivanja hitnosti potrebe, sukladno kriterijima procjene, donosi se odluka možemo li i na koji period pružiti pomoć te kakve će ona biti prirode. Nakon toga, javljamo se korisniku s povratnom informacijom te uputama za daljnje postupanje.

Pomoć u liječenju djece

Ovaj vid pomoći prije svega se odnosi na projektne aktivnosti ''Dječjeg Caritasa'' gdje u suradnji s rehabilitacijskim ustanovama omogućavamo terapije djeci s teškoćama u razvoju sa šireg dubrovačkog područja.

Ukoliko se vaše dijete nalazi u potrebi za učestalim terapijama, a iste im ne možete omogućiti, možete nam se javiti s potrebnom dokumentacijom.

Župni Caritasi

Za svu pomoć uvijek se možeš obratiti svojem župniku i/ili župnom Caritasu, koji će samostalno ili u koordinaciji s nama pružiti pomoć.