Novosti

25. studenoga - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   25.11.2021.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se sa svrhom podizanja svijesti o činjenici da su žene širom svijeta izložene silovanju, obiteljskom nasilju i drugim oblicima nasilja, a proglašen je Rezolucijom 54/134 Opće skupštine Ujedinjenih naroda 1999. godine.

 

Nasilje nad ženama definira se kao kršenje ljudskih prava i kao oblik diskriminacije žena koje je usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to često od osobe iz svoje bliske okoline, najčešće partnera.

Postoje različiti oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje.

U Republici Hrvatskoj nasilje nad ženama je u sferi prekršajnog i kaznenog zakonodavstva. U zadnje tri godine najviše je prijavljivano tjelesno nasilje, zatim psihičko nasilje, a potom, s puno manjim opsegom, i ekonomsko nasilje i tjelesno kažnjavanje. Žrtve vrlo često ne prepoznaju perfidne oblike zlostavljanja, a zbog činjenice da su takve vrste nasilja teško dokazive i nadležne institucije ih rijetko identificiraju. 

Datum obilježavanja Dana nasilja nad ženama povijesno se temelji na datumu atentata na tri političke aktivistice iz Dominikanske Republike, kojeg je 1960. godine naredio dominikanski diktator Rafael Trujillo. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se sa svrhom podizanja svijesti o činjenici da su žene širom svijeta izložene silovanju, obiteljskom nasilju i drugim oblicima nasilja.

(izvor: Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske)

 

© 2021 Caritas Dubrovačke biskupije