Novosti

Dan biskupijskog Caritasa 2019.: Naše poslanje je služiti Bogu i bližnjemu u potrebi

   25.09.2019.
“Dan Caritasa koji danas slavimo pokazuje način na koji bi se Crkva trebala odnositi prema materijalnim dobrima. Optika kroz koju bi svaki vjernik trebao gledati jest drugi biblijski citat: ‘Što imam a da nisam primio?’ Najvažnija stvar za svakog vjernika jest shvatiti da ti ništa nemaš svoje, razumjeti da sve što imaš ti je darovano od Oca nebeskog.”

 

Povodom Dana Caritasa Dubrovačke biskupije, koji se službeno obilježava 24. rujna, u nedjelju 22. rujna služeno je misno slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Misu je predvodio predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije generalni vikar don Hrvoje Katušić, a misnom slavlju su, uz vjernike katedralne župe, nazočili djelatnici i članovi Vijeća Caritasa kao i volonteri i korisnici biskupijskog Caritasa.

U propovijedi se generalni vikar osvrnuo se na evanđeoski ulomak u kojem Isus donosi poruku za odnos prema bogatstvu, prema materijalnim dobrima. “Dan Caritasa koji danas slavimo pokazuje način na koji bi se Crkva trebala odnositi prema materijalnim dobrima. Optika kroz koju bi svaki vjernik trebao gledati jest drugi biblijski citat: ‘Što imam a da nisam primio?’ Najvažnija stvar za svakog vjernika jest shvatiti da ti ništa nemaš svoje, razumjeti da sve što imaš ti je darovano od Oca nebeskog.”

Istaknuo je služenje kao ispravan odnos napomenuvši kako je Otac nebeski jedini kojem je čovjek pozvan služiti, a ako se služi njemu onda se služi i bližnjem, posebno onima koji su u potrebi. Svako bogatstvo koje postaje cilj, koje se gomila zbog bogaćenja je krivi put jer bogatstvo tada postaje idol. To je lažna sigurnost i na to Gospodin upozorava. Poziv je svima jednak – sve što imaš ti je darovano i s tim dobro upravljaj. Talenti, zdravlje, vrijeme, materijalna dobra, sve to je čovjeku darovano. Smisao nasljedovanja Gospodina je sve ovo staviti u službu služenja drugome, kazao je propovjednik.

Napomenuo je i kako je biskup Uzinić upravo svojim djelovanjem potvrdio da je naše poslanje služiti, davati maksimalno bez obzira u kakvoj se situaciji nalazimo. Zato je naš Caritas posljednjih godina napredovao i razvijao se , a s njim i ostali pastoralni uredi u Dubrovačkoj biskupiji, upravo u smislu služenja onima kojima smo poslani, zaključio je.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je druženje uz okrjepu u prostorijama katedralne župe.

Marija Đurović

 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije