Novosti

Dosadašnji rezultati akcije ''Pomoć za Ukrajinu''

   03.05.2022.
Hrvatski Caritas iznio je podatke o dosadašnjem tijeku akcije ''Pomoć za Ukrajinu'', kojom se na različite načine i na više razina kontinuirano, od početka rata, prikuplja pomoć za osobe koje se nalaze u najvećoj potrebi, a ostali su u svojoj zemlji.

 

''Hvala Vam što ste sudjelovanjem u akciji „Pomoć za Ukrajinu“ iskazali suodgovornost, socijalnu osjetljivost i nesebičnost, koje bližnjima mijenjaju na prvi pogled bezizlazne situacije u mala čuda djelatne ljubavi. Zajednički udružene snage još su jedan dokaz koliko lijepih stvari možemo učiniti u pružanju pomoći ljudima u najvećoj potrebi, ohrabrujući i ublažavajući time njihove teškoće, šaljući im poruku da nisu sami i budeći u njima nadu u budućnost.'' - poruka je iz Hrvatskog Caritasa. 

Posljednja u dosadašnjem nizu poslanih donacija, upućena je u Ukrajinu u četvrtak 28. travnja iz Zagreba, u kojoj se nalazila pošiljka 74.400 gotovih jela, odnosno isto toliko pripremljenih dnevnih obroka, koje će stanovnici područja na istoku Ukrajine koji žive u teškim ratnim uvjetima moći bez posebne pripreme blagovati na mjestima na kojima su potražili utočište i gdje često nemaju mogućnost tradicionalne pripreme hrane. 

Šaljući već 13 tegljača humanitarne pomoći izravno u Ukrajinu, Hrvatski Caritas nastoji u skladu sa svojim mandatom nacionalnoga Caritasa, kojemu je osnivač Hrvatska biskupska konferencija, u suradnji s partnerskim Caritasom Spes, jednom od dviju nacionalnih Caritasovih organizacija u Ukrajini, najučinkovitije kanalizirati materijalne i novčane darove prikupljene u Hrvatskoj prema najranjivijim zajednicama ratnih stradalnika.

Tijekom uskrsnog vremena – a Uskrs se u Ukrajini slavi u skladu s tradicijom istočnih crkava – Caritas Spes je dio darova koji su prethodnih tjedana stigli iz Hrvatske podijelio najmlađima u Dnjipru, razveselivši ih osobito porukama solidarnosti i prijateljstva njihovih vršnjaka iz Hrvatske. Poruke ohrabrenja stigle su u Ukrajinu i u vidu 6.000 prigodnih žutih i plavih narukvica izvorno pripremljenih za nacionalni program Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“. „Vjerujem, sve je moguće“, kao glavni slogan, i poruke: „Gradim zajedno“ i „“Rado darujem“ prikladno su odjeknule među ljudima koji u Caritas Župe sv. Josipa u Dnjipru dolaze po obiteljske pakete prehrambenih i higijenskih proizvoda. Svoju primjerenu svrhu ondje je našlo i 5.600 krunica, koje su u Ukrajinu poslane u jednoj od prethodnih pošiljaka.

  Današnju pošiljku gotovih jela Hrvatski je Caritas u Ukrajinu uspio poslati zahvaljujući darežljivosti hrvatskih građana, udruga i tvrtki, koji su dosad darovali materijalnih i novčanih sredstava ukupne vrijednosti gotovo 8.000.000 kuna.

  Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su svojim novčanim ili materijalnim darom ili pozivom na donacijski telefon omogućili da nužno potrebne namirnice stignu u srce Ukrajine. U akciju „Pomoć za Ukrajinu“ možete se uključiti:

  • Pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen)
  • Uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677
  • Uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr
  • Darom trajne hrane i higijenskih potrepština u župnim i nad/biskupijskim caritasima

   

  © 2021-2022 Caritas Dubrovačke biskupije