Novosti

Hrvatski Caritas poslao dva tegljača humanitarne pomoći Turskoj i Siriji

   11.02.2023.
Ukupno osam kamiona s humanitarnom pomoći za stradale u Turskoj i Siriji krenulo je u petak 10. veljače iz Jastrebarskog. Među njima su i dva tegljača Hrvatskoga Caritasa s pomoći u vrijednosti od 174 tisuće eura.

 

Osim tegljača Hrvatskog Caritasa, prema Turskoj i Siriji je krenulo i 5 tegljača koje je poslala Vlada Republike Hrvatske te jedan kamion Hrvatskog Crvenog križa.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš kazao je da se Hrvatski Caritas od početka uključio u akciju pomoći. U ponedjeljak je otvorio donacijski telefon, u utorak bankovni račun. Dosad je bilo 32 tisuće poziva na donacijski telefon, prikupljeno je oko 45 tisuća eura. Hrvatska biskupska konferencija izdvojila je 50 tisuća eura za stradale u Turskoj i 50 tisuća eura za Siriju.

„Svi smo svjesni oceana boli i patnje koje gledamo svaki dan na istoku Turske“, rekao je mons. Radoš. Hrvatski Caritas ide s dva kamiona u vrijednosti 174 tisuće eura prema Caritasu Anadolije, gdje će ostaviti potrepštine koje su pripremili zajedno s Podravkom. Naime, humanitarna pomoć u jednom tegljaču je upravo dar Podravke.

„Sve naše biskupije i župe dobile su upute da budemo solidarni u mislima, molitvama i u novčanim prilozima koji će ići izravno za Tursku i Siriju. Za Siriju ne možemo poslati konvoj, ali možemo preko Izraela i Beiruta doći do sirijskog Caritasa i oni će dalje distribuirati hranu“, poručio je predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Dodao je da planiraju poslati deset stambenih modula u Siriju. „Tražimo načina kako dostaviti i vjerojatno će se ići morskim putem. Moduli su potpuno opremljeni za život četveročlane obitelji“, kazao je predsjednik Radoš.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da su, nakon odluke Vlade RH o slanju žurne humanitarne pomoći u Tursku, pripremili materijalnu pomoć u ukupnoj vrijednosti od 816 600 eura. „To je ono što je najpotrebnije: šatori, deke, vreće za spavanje, grijalice i hrana“, rekao je Trut.

„Ovdje pokazujemo sinergiju svih humanitarnih organizacija i države u pomoći narodu koji je stradao u Turskoj“, dodao je. Put do Ankare bi, prema riječima ravnatelja Civilne zaštite, trebao trajati barem 24 sata.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je da njihov kamion ide u centar zbivanja, u Gaziantep.

Slanju humanitarne pomoći je nazočilo i tursko izaslanstvo na čelu s veleposlanikom Republike Turske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Yavuzom Selimom Kiranom, koji je izrazio zahvalnost hrvatskom narodu i Vladi. „Trud na nacionalnoj razini je zapanjujuć“, kazao je i pohvalio hrvatske spasilačke timove koji djeluju u Hatayu.

Izvor: ika.hr

 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije