Novosti

Na stručnom skupu o dobrobiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi sudjelovala voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije

   28.10.2021.
Povodom Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 25. listopada je održan stručni skup za nad/biskupijske povjerenike za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod naslovom: „Dobrobit maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi – trenutno stanje i perspektive". Susretu je nazočila povjerenica Dubrovačke biskupije i voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije, Silvia Sokal Gojavić.

 

Odluku o organiziranju ovog stručnog skupa donijelo je Povjerenstvo HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba na svojoj drugoj sjednici, 1. lipnja 2021. godine, s ciljem utvrđivanja potreba i planiranja potrebnih aktivnosti kako bi što bolje ispunilo svoju zadaću zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Skup je organiziran u listopadu jer se u Hrvatskoj tradicionalno prvi tjedan u mjesecu listopadu obilježava kao Dječji tjedan, a prvi dan u tome tjednu kao Međunarodni dan djeteta. Svrha toga obilježavanja je usmjeriti pozornost društvene zajednice na potrebe djece i podsjetiti sve one koji odgajaju i donose odluke da nam svima na prvome mjestu mora biti dobrobit djece, ali i odraslih ranjivih osoba.

Jedna od najvažnijih zadaća Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba jest predlaganje preventivnih mjera, koje prije svega uključuju edukaciju, kako bi se pomoglo roditeljima i skrbnicima maloljetnika i ranjivih osoba, pastoralnim djelatnicima, klericima i laicima, prepoznavati znakove zlostavljanja i primjene odgovarajućih mjera zaštite. Glavna nakana je umanjiti broj žrtava kao i brza i učinkovita pomoć eventualnim žrtvama.

U uvodnoj riječi predsjednik Povjerenstva riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić istaknuo je kako nam je potrebno obraćenje i obnova, jer se još uvijek nismo dovoljno suočili s ovom pojavom te iznio primjere nekih osobnih susreta sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja. O samom susretu je rekao da je priliku za zajedničko traženje puteva pastoralnog djelovanja s posebnom brigom prema onima koji su već ranjeni, zlostavljani, ali i s pogledom prema naprijed kako bi gradili sigurna okruženja u našim nad/biskupijama i zajednicama.

Uslijedila su predavanja koja su održana online uz danu mogućnost sudionicima da se aktivno uključe svojim pitanjima i komentarima.

Prvo izlaganje imala je gđa Dagmar Hörmandinger-Chusin voditeljica Ureda za prevenciju u biskupiji Linz u Austriji. Drugo izlaganje održao je vlč. Gottfried Ugolini, psiholog, izvanredni predavač na Filozofsko-teološkom fakultetu u Brixenu, u Italiji, psihološki i duhovni savjetnik sjemeništaraca, svećenika, redovnika, pastoralnih djelatnika, voditelj biskupijske službe u Bolzanu-Bresaoneu za zaštitu maloljetnika i ugroženih osoba te član odbora za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije. 

Sudionici skupa su dobili poziv da riješe upitnik kako bi se utvrdilo što je do sada poduzeto na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba te koje su poteškoće i potrebe kako bi Povjerenstvo moglo planirati aktivnosti. Tajnica Povjerenstva, mr. sc. Marina Šijaković imala je izlaganje pod naslovom „Metropolijski uredi za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i biskupijski povjerenici: otvorena pitanja i perspektive – analiza upitnika“. Sudionici su predložili teme edukacija, ali iznijeli i poteškoće s kojima se susreću. Veliki broj sudionika je istaknuo važnost preventivnog rada.

Nazočnima je potom predstavljen Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji nudi edukacije iz područja zaštite maloljetnika i ranjivih osoba.

Na susretu je bila prisutna povjerenica Dubrovačke biskupije i voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije, Silvia Sokal Gojavić.

IKA

 

© 2021-2022 Caritas Dubrovačke biskupije