Novosti

Pomoć Caritasa Dubrovačke biskupije na početku COVID-19 pandemije

   31.03.2020.
Pojavom prvih slučajeva oboljenja od bolesti Covid-19, Caritas Dubrovačke biskupije počeo je s pripremama za potrebe povećanih aktivnosti prema ugroženim skupinama u društvu – starijim, bolesnim i nemoćnim sugrađanima. Na Caritasov poziv više od 300 volontera stavilo se na raspolaganje za pomoć najpotrebnijima u društvu. Za sve potrebe Caritas je u koordinaciji sa županijskim stožerom Civilne zaštite.

 

U prvom tjednu novonastale situacije, zbog mogućeg porasta potrebe za psihološkom pomoći, Obiteljsko savjetovalište ponudilo je sugrađanima mogućnost razgovora sa stručnom osobom. Osigurano je dežurstvo na službenom mobilnom broju Obiteljskog savjetovališta, svakim danom od 12 do 20 sati, a na raspolaganju je pet volontera psihologa i jedan logoterapeut. Ukupno je u prvih dva tjedna zatraženo desetak takvih razgovora.

Cijelo vrijeme Caritas opskrbljuje hranom korisnike. Korisnicima izvan Grada Dubrovnika, prvenstveno s područja Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja, osigurana je dostava preko volonterskih timova koji pokrivaju navedene potrebe toga područja. Preko župnih Caritasa za nekolicinu starijih i nemoćnih osoba, organizirani su i vjernici koji su na sebe preuzeli brigu da im svaki dan osiguraju kuhani obrok.

Zbog očekivanih posljedica ove pandemije na gospodarsku situaciju, u proteklih deset dana, Caritasu se obratilo desetak novih obitelji – uglavnom onih koji su bili zaposleni sezonski – koji su se našli u nemogućnosti podmirenja troškova života. Iz tog razloga otvoren je poseban račun za sve donatore koji žele pomoći u ovoj kritičnoj situaciji s Covid-19. Naziv računa je: CARITAS DU, PRIKUPLJANJE POMOĆI, broj računa: HR3924070001500003665 uz naznaku COVID19.

Dosad se na računu skupilo 60 tisuća kuna. Caritas zahvaljuje obitelji Martina Butigana, povratnicima iz Njemačke, koji su za ovu potrebu uplatili 25 tisuća kuna, kao i svim drugim anonimnim donatorima.

Do sada je u ovome mjesecu Caritas Dubrovačke biskupije podijelio hranu za 450 osoba, dok je za Pelješac i Korčulu za ovaj mjesec poslano 200 bonova za hranu.

Ovom prilikom Caritas iskreno zahvaljuje svim volonterima koji su se stavili na raspolaganje. Iako su do sada sve potrebe uspijevali pokrivati s manjim brojem volonterskih timova, vjerojatno će u narednim mjesecima biti veće potrebe.

„Uime Dubrovačke biskupije zahvaljujemo još jednom svim volonterima i donatorima, kako fizičkim, tako i pravnim osobama, koji su u ovoj situaciji svojim materijalnim dobrima i uslugama pomogli Caritasu u službi najpotrebnijima, kao što su Dječji vrtići Dubrovnik, Grand hotel Park, Importanne resort Dubrovnik, Orka Dubrovnik d.o.o., Dukat d.d., Pago d.o.o. i Pekara Rusica“, navodi se u zahvali Caritasa Dubrovačke biskupije.

 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije