Novosti

Pomoć najugroženijima putem projekta ''Ruka podrške''

   04.10.2022.
''U doba inflacije i krize uzrokovane koronom osjetljive skupine dodatno su ugrožene te upadaju sve dublje u siromaštvo. Projektom im se želi pružiti ruka podrške, pokazati da nisu sami i zaboravljeni. Paketi hrane i osnovne materijalne pomoći u higijenskim i školskim potrepštinama će im olakšati ovo teško razdoblje.'' - riječi su voditeljice projekta ''Ruka podrške'', Ivane Nikolić iz Kolajne ljubavi, kojoj je Caritas Dubrovačke biskupije partner u provedbi putem podjele paketa pomoći najpotrebitijima na području Dubrovačke biskupije.

 

Projekt „Ruka podrške“ provodi Udruga „Kolajna ljubavi“ u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije, s ciljem ublažavanja materijalne deprivacije te pružanja pomoći za osobe koje žive u neimaštini. Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz poziva Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći- faza IV.

Vrijeme trajanja je 12 mjeseci, od 25.3.2022. do 25.3.2023. godine, a ukupna vrijednost je 3.607.031,84 kn.

Provođenjem ovog projekta pridonosi se ublažavanju materijalne deprivacije kroz podjelu paketa u hrani i osnovnoj materijalnoj pomoći kroz 12 mjeseci trajanja projekta za 856 najpotrebitijih podjedinica iz Imotskog, Sinja, Dubrovnika i Metkovića. Za vrijeme trajanja projekta bit će podijeljeno 9416 paketa pomoći u hrani.

Kroz projekt se provode sljedeće aktivnosti: 1. podjela paketa hrane, 2. podjela paketa higijenskih potrepština, 3. radionice o adekvatnoj pripremi obroka, 4. tribine o financijskoj osvještavanju korisnika, tribina o doniranju hrane i tribina o utjecajima ekološkog pristupa osobnoj higijeni i higijeni vlastitog doma, 5. promidžba aktivnosti.

”U doba inflacije i krize uzrokovane koronom osjetljive skupine dodatno su ugrožene te upadaju sve dublje u siromaštvo. Projektom im se želi pružiti ruka podrške, pokazati da nisu sami i zaboravljeni. Paketi hrane i osnovne materijalne pomoći u higijenskim i školskim potrepštinama će im olakšati ovo teško razdoblje. Pomoć koja im se pruža nije isključivo materijalne prirode, već uključuje i osnaživačke mjere koja ovako osjetljivoj skupini pokazuju smjer za izlaz iz siromaštva. Zato će korisnici imati priliku sudjelovati na tribinama i naučiti kako financijski racionalizirati potošnju kada su primanja niska.” – poruka je od voditeljice projekta, Ivane Nikolić iz Kolajne ljubavi.

Ciljane skupine projekta su samci i obitelji koje se nalaze u sustavu Centra za socijalnu skrb i korisnici su zajamčene minimalne naknade, samci i obitelji koji nisu u sustavu centra za socijalnu skrb (osobe koje ne mogu ostvariti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu zbog blokiranih računa, ovrha i sl., koji će biti odabrani u suradnji sa svećenicima i lokalnim načelnicima) te ne primaju zajamčenu minimalnu naknadu i korisnici osobnih invalidnina putem CZSS-a. Također, putem Caritasa Dubrovačke biskupije projektom će biti obuhvaćeni i beskućnici.


 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije