Novosti

Predavanje i susret sa s. Benediktom Ninom Krapić iz Caritasovog doma za žene i djecu žrtve nasilja u Rijeci

   26.11.2021.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije, organiziralo je predavanje pod naslovom „Rad sa ženama, žrtvama obiteljskog nasilja, u domu sv. Ana Rijeka“ , a koje je održala s. Benedikta Nina Krapić iz Caritasovog doma za žrtve nasilja u obiteli sv. Ana.

 


Predavanju su nazočile predstavnice Caritasa Dubrovačke biskupije te Obiteljskog savjetovališta koje djeluje u njegovom sastavu. Biskupijski Caritas partner je u provedbi projekta Josipov dom, punog naziva „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – Josipov dom“ kojim će se osigurati trajno sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a u sklopu kojeg već djeluje privremeno sklonište. 

O najbitnijim izazovima na koje je nužno obratiti pozornost u komunikaciji sa ženama žrtvama nasilja govorila je s. Benedikta Nina Krapić, na primjeru riječkog doma u kojem i sama radi te je sudionicima predavanja predstavila istine i zablude koje se tiču problema nasilja u partnerskim odnosima. Progovorila je o svijetu žrtava nasilja te velikoj ulozi koju djelatnici tzv. sigurne kuće imaju u njihovom kretanju ‘’ispočetka’’ gdje je najbitnije imati razumijevanja i biti im podrška.

Na interaktivnom predavanju bili su i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama Dubrovačko-neretvanske županije koji su sastavljeni od predstavnika županije, županijskih vijećnika, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za javno zdravstvo, županijskog i općinskog suda, udruga civilnog društva, Sveučilišta u Dubrovniku i predstavnika medija.

‘’Iskustva doma sv. Ana vrijedan su izvor informacija kako za privremeno sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja, tako i za projekt ‘Josipov dom’ kroz koji će 2023. biti osigurano trajno sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja s područja Dubrovačko-neretvanske županije’, zaključila je voditeljica županijskog upravnog odjela Nina Skurić.


Predstavnice Caritasa Dubrovačke biskupije sljedećeg dana susrele su se sa s. Benediktom, pri čemu su razmijenili iskustva i savjete za djelovanje skloništa, promotivne materijale te pregledale monografiju prepunu dječjih crteža i razmišljanja o nasilju kojemu su svjedočili. Sklonište sveta Ana uskoro će obilježiti  30 godina svojeg djelovanja.

DNŽ/Caritas DB

 

© 2021-2022 Caritas Dubrovačke biskupije