Novosti

Započeo Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

   05.03.2024.
U tijeku je Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini kojeg osamnaestu godinu zaredom provodi Hrvatski Caritas po mandatu Hrvatske biskupske konferencije uz podršku župnika, upravitelja župa, redovništva i posvećenih osoba u Republici Hrvatskoj, Hrvatskih katoličkih misija i pastoralnih centara u svijetu i molitvenih zajednica.

 

U tijeku je Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini kojeg osamnaestu godinu zaredom provodi Hrvatski Caritas po mandatu Hrvatske biskupske konferencije uz podršku župnika, upravitelja župa, redovništva i posvećenih osoba u Republici Hrvatskoj, Hrvatskih katoličkih misija i pastoralnih centara u svijetu i molitvenih zajednica. Hrvatski biskupi prepoznali su važnost narodnog jedinstva i međusobne solidarnosti i obvezuju da se zajedničkim hodom i međusobnim pomaganjem njeguje vlastiti identitet, želja za ostankom i opstankom, podupirući socijalne, zdravstvene, pedagoške-odgojne i poljoprivredne projekte.

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini započeo je 3. ožujka misnim slavljem u Prijedoru koje je predvodio novi banjalučki biskup Željko Majić i trajat će do nedjelje 10. ožujka.

Tim povodom predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup Bože Radoš je poručio: “Već osamnaestu godinu zaredom - što bi se moglo nazvati svojevrsnom punoljetnošću Tjedna solidarnosti i zajedništvas crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini - nastojimo zajedno hoditi i biti solidarni. Zajedništvo i solidarnost s našim narodom u Bosni i Hercegovini nama samima donosi sazrijevanje u odgovornosti za bližnje i čini sigurnim put prema vječnosti. Što je Mojsije zapisao u kamen, Bog želi da ostane zapisano u našem srcu. Kao odgovorni upravitelji dobara ovoga svijeta, darujmo za bližnje u Bosni i Hercegovini znajući da je blaženije davati i iskažimo solidarnost! Iskazivanjem djelatne ljubavi, Caritasa, pronalazit ćemo najbolje ispravan put ravnajući se prema ‘malenima’ radi kojih je i sam Gospodin Isus Krist došao na svijet i prošao njime čineći dobro!”

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa također je podsjetio je da je u akciji Tjedan solidarnosti i zajedništva 2023. godine prikupljeno 349 890 eura i 15 centi. Sredstva se raspodjeljuju nacionalnom i biskupijskim Caritasima u BiH za konkretne projekte. Među krajnjim korisnicima su pučke kuhinje, dječji vrtići, domovi za starije, hospiciji, centri za život i obitelj, poljoprivrednici.

Cilj je pomoći ljudima „da ostanu ondje gdje žive, da ne emigriraju, jer bi Bosna i Hercegovina bez Hrvata bila kao ljekarna bez mirisa, ili kao knjižnica bez knjiga“, istaknuo je.

Po završetku ovogodišnje akcije Caritas BiH će, kao partner Hrvatskog Caritasa, kandidirati nove projekte za raspodjelu sredstava. Što se tiče iznosa ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik je naglasio da „realno gledajući, to nije velika pomoć“, ali se na taj način podiže svijest „da ne smijemo jedni druge ostaviti same“.

Posebice je pozvao Hrvate iz BiH koji žive u Hrvatskoj, koji su zbog raznoraznih razloga (ratnih i ekonomskih) napustili zavičaj, da vrate dug domovini u kojoj su rođeni, gdje su stasali i išli u školu, da oni koji i dalje žive u BiH ondje i ostanu.

Hrvatski Caritas prikuplja kolektu tijekom Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini od 3. do 10. ožujka 2024.

Sudjelovati se može i na sljedeće načine:

Pozivom na 060 9010 (0,83 eura po pozivu; PDV uključen)

Uplatom na IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na br. 101

On-line uplatom na www.caritas.hr ili skeniranjem koda na slici


 

© 2021-2024 Caritas Dubrovačke biskupije