Novosti

Zaređen novi dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović

   22.01.2022.
U subotu, 22. siječnja 2022., u katedrali Gospe Velike za dubrovačkog biskupa zaređen je mons. Roko Glasnović. Obredu su nazočili djelatnici i volonteri Caritasa Dubrovačke biskupije.

 

Obredom biskupskog ređenja u sklopu euharistijskog slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu, 22. siječnja zaređen je novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Obredu su nazočili djelatnici i volonteri Caritasa Dubrovačke biskupije.

Treći stupanj sakramenta svetog reda biskupu je podijelio zareditelj mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije te mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim.

Novozaređeni dubrovački biskup mons. Roko Glasnović je u prvoj izjavi medijima odmah nakon biskupskoga ređenja u subotu 22. siječnja u Dubrovniku izjavio da se osjeća radosno i blagoslovljeno te da se dubrovačkoj Crkvi stavlja na raspolaganje srcem i dušom.

„Gledam lica i radujem se jer u svakom licu vidimo i prepoznajemo Božju sliku. Molili smo za sve. Stvarno je velika radost. Dosta je ljudi ovdje i svi žele čestitati“, radosno je primijetio novi dubrovački biskup. Kazao je da su se unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji potrudili uz odgovarajuće mjere organizirati biskupsko ređenje i ne otkazivati ga jer to vjernicima puno znači.

Biskup Glasnović poručio je da se Dubrovačkoj biskupiji srcem i dušom stavlja na raspolaganje. „Želim da uz svoje talente i uz Božju pomoć zajedno koračamo i da u ovom sinodalnom hodu i u Godini obitelji svi zajedno prihvatimo Isusa Krista kao spasitelja, da jedni drugima budemo blizu, da poslušamo svakoga jer svatko ima nešto reći, svatko ima pravo biti prihvaćen, osjećati se kao doma, kao u obitelji“, poručio je vjernicima mons. Glasnović.

Uz pozdrave svim vjernicima Dubrovačke biskupije, biskup Roko uputio je i onaj karitativnim djelatnicima, kao i zahvalu svim dobrotvorima i dobročiniteljima uz citat: „Bog ljubi vesela darivatelja“ (2 Kor 9, 7). Uputio je i molitvu te sve potaknuo da se za potrebite zauzimamo ne samo formalno, nego stvarno i činimo djela milosrđa.

Detaljne izvještaje o obredu ređenja, kao i održanim govorima i izjavama, uz fotogaleriju, moguće je pronaći na mrežnoj stranici Dubrovačke biskupije ovdje


 

© 2021-2022 Caritas Dubrovačke biskupije