Novosti

Završio ciklus radionica ''Rastimo zajedno +'' Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije

   27.12.2021.
Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije, 23.12.2021. završilo je s provođenjem ciklusa radionica ''Rastimo zajedno +'', koje su bile namijenjene roditeljima djece s teškoćama u razvoju predškolske dobi, a provodile su se kroz 11 interaktivnih susreta na kojima su roditelji dobili nove potrebne informacije i osnažili se za izazove s kojima su suočeni.

 

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije je u četvrtak, 23. prosinca 2021., završilo  s provođenjem ciklusa radionica "Rastimo zajedno +", namijenjenog roditeljima djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju. Program radionica „Rastimo zajedno +'' dio je programa Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, pod okriljem UNICEF-a Hrvatska. 

Program u Dubrovniku su realizirale Silvia Sokal Gojavić, mr. spec. kliničke psihologije, voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije i Ana Radišić, mag. rehab. educ., praktičarka rane intervencije i Montessori pedagog vlasnica privatne prakse "cognitA" za edukacijsku podršku i savjetovanje.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju su roditelji kao i svi drugi, ali imaju pojačane potrebe za informacijama i za osobnim osnaživanjem, jer su suočeni s otežanim uvjetima podizanja svoje djece te im je dobrodošla dodatna podrška u grupi s drugim roditeljima koji imaju djecu s teškoćama s kojima mogu izmjenjivati iskustva kroz koja prolaze. Pandemija korona virusa je i nas dotakla i malo produžila provođenje ciklusa, ali Bogu hvala došli smo do kraja na zadovoljstvo i nas kao voditelja, a posebno roditelja koji su kroz protekla 3 mjeseca rasli zajedno s nama.

Naučili smo puno, osvijestili još i više, podijelili emocije, znanja, vještine, teškoće i brige. 11 susreta se uvijek na početku čini puno, ali često smo komentirali "kako brzo prolete ova dva sata", jer je atmosfera ugodna, podržavajuća, i uistinu smo sretni da smo bili ustrajni do kraja i otvoreno dijelili svoja iskustva. Veselimo se novim susretima, novim radionicama koje planiramo na proljeće. -  istaknule su voditeljice. 

Program se odvijao četvrtkom poslijepodne u prostorijama Caritasa Dubrovačke biskupije, u čijem sastavu djeluje Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije. Na radionicama je sudjelovalo 8-12 roditelja, a koristili su se različiti oblici rada, ovisno o cilju i sadržaju pojedine aktivnosti. Kratka predavanja uz PPT prezentacije, vježbe i rad na različitim zadacima izmjenjivali su se s razgovorom na određenu temu i razmjenom iskustva u malim ili većim grupama. Svaka radionica bila je „začinjena“ i ponekom igrom.

Više informacija o radionicama i načinu njihovog izvođenja, kao i uključivanja u platformu ''Rastimo zajedno'' moguće je pronaći na poveznici

 

© 2021-2022 Caritas Dubrovačke biskupije